
- Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.
- Με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή τιμωρείται η πράξη της προηγουμένης παραγράφου, αν ο παθών είναι νεότερος των δώδεκα ετών.
- Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ή τεχνολογιών πληροφορικής αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα δέκα πέντε έτη και με χειρονομίες ή προτάσεις, προσβάλλει την τιμή του ανηλίκου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Αν επακολούθησε συνάντηση ο ενήλικος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
- Όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.
Στην παρούσα διάταξη του νέου ΠΚ επαναλαμβάνεται κατά βάση με ίδιο τίτλο η προϊσχύσασα διάταξη, αντικαθιστώντας απλώς την έννοια της ασελγούς πράξης, με τη γενετήσια πράξη, της οποίας την έννοια δίνει ο ίδιος ο νομοθέτης στο άρθρο 336 παρ. 2 του νέου ΠΚ και ορίζει ότι «Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις».
Η έννοια της ασελγούς πράξης, μετά τη νομοθετική μεταρρύθμιση του Ν. 1419/1984, που μετέβαλε το προστατευόμενο έννομο αγαθό στο χώρο των πάλαι ποτέ εγκλημάτων κατά των ηθών, από το κοινό αίσθημα της αιδούς και των ηθών στην προστασία της γενετήσιας αυτοδιάθεσης και ελευθερίας, έχει ενιαίο περιεχόμενο, συνιστάμενο ότι αυτή είναι η συνουσία και κάθε άλλη ανάλογης βαρύτητας σεξουαλική πράξη του δράστη.
Προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι η γενετήσια ελευθερία ορισμένης κατηγορίας προσώπων.
Από τη διάταξη αυτή του άρθρ. 337 παρ. 1 ΠΚ προκύπτει ότι, για τη στοιχειοθέτηση της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας αρκεί να λάβουν χώρα χειρονομίες ή προτάσεις γενετήσιου χαρακτήρα, που αφορούν γενετήσιες πράξεις, προσβλητικές κατά τρόπο βάναυσο της αξιοπρέπειας του άλλου στη σφαίρα της γενετήσιας ζωής.
α) Γενετήσιου χαρακτήρα χειρονομίες ή προτάσεις.
Σε αντίθεση με τις ασελγείς πράξεις, οι «χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα» είναι ελαφρότερες ερωτικές πράξεις που δεν φθάνουν στο σημείο της «ασελγούς πράξης», είναι ήσσονος σημασίας ερωτικές εκδηλώσεις του δράστη, αλλά πάντως τελούνται με σωματική επαφή, όπως λ.χ. ψαύσεις, ή θωπείες σε ερωτογενείς ζώνες του σώματος του θύματος, π.χ. στο στήθος, στους μηρούς, κοντά στα γεννητικά όργανα. Το τρίψιμο των γεννητικών οργάνων του δράστη στο σώμα του θύματος και η με επαναλαμβανόμενες θωπείες με το γεννητικά μόριο ή και με τα δάκτυλα πρόκληση στύσης οργάνων του θύματος, υπερβαίνουν τις απλές χειρονομίες και συνιστούν γενετήσιου χαρακτήρα πράξεις.
Οι «προτάσεις» μπορούν να γίνουν ρητά ή με χειρονομίες που πρέπει να αφορούν στην τέλεση γενετήσιου χαρακτήρα πράξεων, προσβλητικών κατά τρόπο βάναυσο της αξιοπρέπειας του άλλου στη σφαίρα της γενετήσιας ζωής του και δεν προϋποθέτουν σωματική επαφή. Εδώ υπάγονται οι πράξεις ή οι προτάσεις που συνιστούν σεξουαλική παρενόχληση.
Όταν η πράξη του δράστη δεν είναι μια ήσσονος σημασίας ερωτική πράξη (όπως στιγμιαίος εναγκαλισμός και ασπασμός), αλλά είναι μια πράξη με έντονο γενετήσιο και ηδονιστικό χαρακτήρα, που κατατείνει στη διέγερση και ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας του και η οποία προσβάλλει το κοινό αίσθημα της αιδούς και των ηθών, αλλά και την ακώλυτη γενετήσια εξέλιξη του παθόντα, τότε δεν συντρέχει προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά το άρθρο 337 του ΠΚ, αλλά τέλεση του εγκλήματος του άρθρου 339 του ΠΚ.
Το ως άνω άρθρο κολάζει τις απλές γενετήσιου χαρακτήρα χειρονομίες ή προτάσεις, τις γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, δηλαδή πράξεις που δεν φθάνουν στο σημείο τέλεσης γενετήσιου χαρακτήρα πράξης (λ.χ. θωπείας γεννητικών οργάνων, αυνανισμού), οπότε θα ετελείτο αποπλάνηση ή βιασμός ή εξαναγκασμός σε ασέλγεια.
Οι γενετήσιου χαρακτήρα προτάσεις και χειρονομίες που προβλέπει το ως άνω άρθρο είναι ελαφρύτερες από τις γενετήσιες πράξεις των άρθρων 336 και 339 του ΠΚ, αλλά πάντως προϋποθέτουν σωματική επαφή δράστη και θύματος, ενώ αν δεν υπάρχει καμία επαφή, τότε πρόκειται για τέλεση εγκλήματος του άρθρου 353 παρ. 2 του ΠΚ, για τη στοιχειοθέτηση του οποίου, εκτός των λοιπών προϋποθέσεων, δεν πρέπει ο παθών να μετέχει ενεργητικά ή παθητικά στην τελούμενη ενώπιον του ακόλαστη πράξη γενετήσιου χαρακτήρα που προσβάλλει βάναυσα την αιδώ – γενετήσια ευπρέπειά του.
Σε αντίθεση με τις ασελγείς πράξεις, οι ασελγείς – γενετήσιου χαρακτήρα χειρονομίες είναι ελαφρότερες ερωτικές ενέργειες που δεν φθάνουν στο σημείο της ασελγούς πράξης, αλλά πάντως τελούνται με σωματική επαφή (ψαύσεις ή θωπείες κ.λπ.). Οι προτάσεις πρέπει να αφορούν στην τέλεση γενετήσιου χαρακτήρα πράξεων και μπορούν να γίνουν ρητά ή με χειρονομίες και δεν προϋποθέτουν σωματική επαφή. Ως ασελγής πράξη, που χρησιμοποιείτο σαν όρος στην προϊσχύσασα διάταξη, νοείται η αντικειμενικός προσβάλλουσα το κοινό αίσθημα της αιδούς και των ηθών, υποκειμενικός δε κατευθυνόμενη στην ικανοποίηση ή διέγερση της γενετήσιας επιθυμίας και διακρίνεται από τη συνουσία, που είναι η συνένωση των γεννητικών μορίων.
β) Τέλεση γενετήσιων πράξεων ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων.
γ) Χειρονομίες ή προτάσεις γενετήσιου χαρακτήρα που προσβάλλουν βάναυσα την τιμή άλλου. Δηλαδή πράξεις που δεν φθάνουν στο σημείο τέλεσης γενετήσιου χαρακτήρα πράξης, οπότε θα ετελείτο αποπλάνηση του άρθρου 339 ΠΚ ή βιασμός ή εξαναγκασμός σε ασέλγεια (άρθρα 336, 343 ΠΚ).
δ) Δόλος. Υποκειμενικά απαιτείται δόλος, συνιστάμενος στη γνώση και θέληση πραγμάτωσης των στοιχείων της πράξης.
Απαιτείται δόλος, συνιστάμενος στη γνώση και τη θέληση να προσβάλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν γενετήσιου χαρακτήρα πράξεις. Αν ο σκοπός του δράστη κατατείνει στην απλή καταφρόνηση του θύματος, τότε έχουμε έργω εξύβριση και όχι προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Απαιτείται δόλος, άμεσος ή ενδεχόμενος, και πρέπει να καταλαμβάνει όλα τα στοιχεία και ιδίως γνώση της ηλικίας του παθόντα δηλαδή θεμελιώνεται ενδεχόμενος δόλος, αν ο δράστης αμφιβάλλει και αδιαφορεί συνάμα περί της ηλικίας του παθόντα. Η συναίνεση του ανηλίκου ή η παρ’ αυτού πρωτοβουλία ή και πρόκληση δεν έχει σημασία.
Όταν η πράξη του δράστη δεν είναι μια ήσσονος σημασίας ερωτική πράξη (όπως στιγμιαίος εναγκαλισμός και ασπασμός), αλλά είναι μια πράξη με έντονο γενετήσιο και ηδονιστικό χαρακτήρα, που κατέτεινε στη διέγερση και ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας του και η οποία προσβάλλει το κοινό αίσθημα της αιδούς και των ηθών, αλλά και την ακώλυτη γενετήσια εξέλιξη της παθούσας, τότε συντρέχει προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας – ευπρέπειας του άρθρου 353 του νέου ΠΚ.
Συρροή: Η παρούσα διάταξη είναι ειδική έναντι εκείνων της αποπλάνησης και του βιασμού των άρθρων 336 και 339 ΠΚ. Η διάταξη του άρθρου 361 ΠΚ περί εξύβρισης, συρρέει φαινομενικά κατ’ ιδέαν με εκείνη του άρθρου 337 παρ. 1 του ΠΚ, η οποία υπερισχύει με βάση την αρχή της ειδικότητας· αν όμως ασκήθηκε ποινική δίωξη για το έγκλημα του άρθρου 337 παρ. 1 του ΠΚ και τα περιστατικά που έγιναν δεκτά από το δικαστήριο δεν στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος αυτού, αλλά του εγκλήματος του άρθρου 361 παρ. 1, είναι επιτρεπτή η μεταβολή της κατηγορίας σε εξύβριση.
Μεταβολή της κατηγορίας. Είναι επιτρεπτή η μεταβολή κατηγορίας σε απειλή ή σε εξύβριση έργω.
Στην παρ. 3 ορίζεται ότι «Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ή τεχνολογιών πληροφορικής αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα δέκα πέντε έτη και με χειρονομίες ή προτάσεις, προσβάλλει την τιμή του ανηλίκου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Αν επακολούθησε συνάντηση, ο ενήλικος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».
Στην παρ. 4 ορίζεται ότι «Όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση».
Η πράξη των παρ. 1 και 4, κατ’ άρθρο 337 παρ. 1 εδ. β’ και παρ. 4 εδ. β’ αντίστοιχα 22 του νέου ΠΚ, διώκεται κατ’ έγκληση.
Πηγή: Κ. Φράγκος, Online κατ’ άρθρο ερμηνεία Ποινικού Κώδικα / Άρθρο 337. Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.